17 • 18
A
K
W
A
S
I
Amsterdam • NL
Akwasi

Over de man zelf

Akwasi is een verhalenverteller. Of hij dat nu doet in een rap, gedicht of televisieprogramma: hij wil inspireren, fascineren en prikkelen. Met woorden. Akwasi is een creatieve duizendpoot. Een archetype met het adagium: wees liever een eersterangs versie van jezelf dan een tweederangs versie van iemand anders. Akwasi is autonoom en onafhankelijk, getuige zijn eigen label Neerlands Dope en productiebedrijf NEED Vision.

Waar het begon

Akwasi Owusu Ansah (6 maart 1988) groeit op in de Bijlmer en Amsterdam-Osdorp als derde van vijf kinderen. Hij is letterlijk een zondagskind en dankt zijn naam aan het feit dat kinderen in Ghana vaak de naam van de dag krijgen waarop ze geboren zijn. Als artiest presenteert hij zich als Akwasi, een acroniem van Anton Karel Willem Anton Simon Isaac.

Releases

Zoveel Dingen

Zoveel Dingen

Akwasi, 2019, Neerlands Dope

Onlangs bracht Akwasi het zijn nieuwe single ‘Zoveel Dingen’ uit. Een muzikale achtbaan met downtempo lo-fi hiphop die alsmaar opbouwt en eindigt in een wervelende drum & bass finale. Het nummer is bloedeerlijk, rauw en dient als tegengeluid in barre tijden van burn-outs, depressiviteit en mentale welzijn. “Het dient als oppepper voor als je het even niet meer trekt.” aldus Akwasi.

Spotify Koop

Akwasi - Laten we het er maar niet over hebben

Akwasi - Laten we het er maar niet over hebben

Akwasi, 2018, Ambo Anthos

Akwasi’s eerste boek ‘laten we het er maar niet over hebben’ gaat vooral over ongemak in communicatie. We spreken bijna nooit uit wat we werkelijk denken. We houden onze gedachten voor ons of geven een veilig antwoord en omzeilen het probleem.

Akwasi is een meester in het vertellen van verhalen. In zijn overweldigende debuut ‘Laten we het er maar niet over hebben’ komen al zijn talenten samen.

Koop

Zwart Licht - Bliksem

Zwart Licht - Bliksem

Zwart Licht , 2018, Neerlands Dope

“Het is tamelijk uniek dat het niveau van Bliksem zich kan meten met het beste van Zwart Licht Dat er op 22 februari een nieuw album verschijnt, genaamd Bliksem, Luister hier naar samples van het album. en dat dit werk zich kan meten met het beste van Zwart Licht”

De Correspondent.

Spotify Koop

Zwart Licht - Goede Vrijdag

Zwart Licht - Goede Vrijdag

Zwart Licht, 2017, Neerlands Dope

De eerste single van het nieuwe Zwart Licht album ‘Bliksem’!

Spotify Koop

De Terugkeer

De Terugkeer

Zwart Licht, 2017, Neerlands Dope

Akwasi: Maar nogmaals: we moeten kijken wat we gaan uitbrengen en wanneer. Alles op zijn tijd. Het album is niet voor niets klaar wanneer het af is…

Leeroy: Wauw, dat is wel een Cruyff-uitspraak.

Akwasi: Nee, man. Gewoon Akwasi.”

– VICE

Spotify Koop

Alleen Maar Meer

Alleen Maar Meer

Akwasi, 2017, Neerlands Dope

Een momentopname, geproduceerd door Krankjoram.

Spotify Koop

Geen Manieren

Geen Manieren

Zwart Licht, 2016, TopNotch

“Ik heb geen manieren, ik heb geen manieren”.

Spotify Koop

NOVA

NOVA

Akwasi, 2016, Neerlands Dope

Speciaal voor de Europaspecial van DWDD schreef Akwasi twee nummers. Dit is Nova, opgevoerd samen met Nicole Bus. Geproduceerd door Hayzee.

Spotify Koop

Daar Ergens

Daar Ergens

Akwasi, 2014, Neerlands Dope

Akwasi’s debuutalbum bestaande uit bewerkingen uit het oeuvre van Bram Vermeulen.

“Een grootse prestatie van Akwasi en een prachtig eerbetoon aan Bram Vermeulen op een album dat een groot publiek verdient”.

— OOR

Spotify Koop

Leeroy Draait Door

Leeroy Draait Door

Zwart Licht, 2012, TopNotch

“Zeer ontspannen en toch krachtig weet rapper Leeroy, toch nog regelmatig bijgestaan door Akwasi, de beats van Hayzee te voorzien van mooie vocalen.”

— Hiphopleeft

Spotify Koop

No Juju

No Juju

Zwart Licht, 2010, TopNotch

Omdat wij iets anders wilden doen.

“Uiteindelijk is No Juju een hele dikke dubstep plaat geworden, in Nederland nog uniek, maar los van het genre gewoon een dijk van een plaat.”

— 3VOOR12

Spotify Koop

Bliksemschicht

Bliksemschicht

Zwart Licht, 2009, TopNotch

In den beginne.

“Uit het niets knalde Zwart Licht in 2009 de Nederlandse hiphopscene binnen met haar debuutalbum Bliksemschicht. De compromisloze raps van Akwasi, voortgestuwd door duistere en energieke beats van Hayzee en de klassieke raps van Leeroy, vielen bij een groot aantal (hiphop)liefhebbers in de smaak.”

— Festivalinfo

Spotify Koop

Toen...

Vanaf zijn twaalfde ontplooit Akwasi zich als schrijver. Eerst schrijft hij verhaaltjes en tekent hij strips, daarna schrijft hij ook lyrics. Akwasi de verhalenverteller wordt ontdekt als hij vijftien is, wanneer hij meedoet aan Kunstbende, een wedstrijd voor jong, creatief talent. Met Negerzoenen, Blanke vla en Jodenkoeken, een stuk tegen discriminatie, maakt hij indruk. Het blijkt de opmaat naar de theaterschool en later de Toneelacademie in Maastricht (2008-2012).

In diezelfde periode vormt hij met producer Hayzee en rapper Leeroy de succesvolle rapformatie Zwart Licht die getekend wordt door de hofleverancier van de Nederlandse hiphop: Top Notch. Zwart Licht brengt de albums Bliksemschicht (2009), No Juju (2010) en Leeroy Draait Door (2012) uit. Later timmert Akwasi ook als soloartiest aan de weg en richt hij zijn eigen platenmaatschappij Neerlands Dope op. In 2014 verschijnt daarbij zijn album Daar Ergens, geïnspireerd door het werk van wijlen zanger Bram Vermeulen.

Met Zwart Licht heeft Akwasi in het voorjaar van 2018 het vierde collectieve album Bliksem uitgebracht en in het najaar volgde zijn boekdebuut ‘Laten we het er maar niet over hebben’ bij Ambo Anthos, terwijl er plannen zijn voor een tweede soloplaat bij Neerlands Dope in 2019.

En nu...

Ondertussen fietst Akwasi met zijwieltjes door televisieland en het lijkt erop dat hij spoedig zonder zal kunnen. Met zijn eigen bedrijf NEED Vision bedenkt hij nieuwe televisieprogramma’s.

Naast het al uitgezonden innovatieve meditatieprogramma voor kinderen ReChill zijn er meer programma’s op komst. Hiernaast staat NEED Recordings, een internationaal equivalent van Neerlands Dope, op dit moment in de steigers.

Akwasi had als acteur bijrollen in Feuten, Toren C, Moordvrouw en De Vluchtkerk, verschijnt als artiest én als tafelheer regelmatig bij De Wereld Draait Door.

©2019 Akwasi

Illustraties: 40rovers / Teksten: Stan Van Den Steenhoven / Foto's: Joel Frijhoff / Design & development: Dieter Peirs