23 • 24
A
K
W
A
S
I
Amsterdam • NL
Akwasi

Over de man zelf

Akwasi is een verhalenverteller. Of hij dat nu doet in een rap, gedicht, column, televisieprogramma of middels Omroep ZWART: hij wilt inspireren, fascineren en prikkelen. Met woorden. Akwasi is een creatieve duizendpoot. Een archetype met het adagium: wees liever een eersterangs versie van jezelf dan een tweederangs versie van iemand anders. Akwasi is autonoom en onafhankelijk, getuige zijn eigen label NEED Recordings en Omroep ZWART.

Waar het begon

Akwasi Owusu Ansah (6 maart 1988) groeit op in de Bijlmer en Amsterdam-Osdorp als derde van vijf kinderen. Hij is letterlijk een zondagskind en dankt zijn naam aan het feit dat kinderen in Ghana vaak de naam van de dag krijgen waarop ze geboren zijn. Als artiest presenteert hij zich als Akwasi, een acroniem van Anton Karel Willem Anton Simon Isaac.

Releases

Wonder

Wonder

Akwasi, 2020, TNNA

Frenna en Akwasi hebben hun krachten gebundeld om een belangrijke boodschap over te brengen. Die laten ze horen op hun gezamenlijke anti-racismetrack Wonder, waarop ze duidelijk maken hoe belangrijk het is om samen te blijven strijden tegen racisme en om altijd vooruit te blijven kijken. “Het komt goed, we doen het samen.”

Spotify Koop

Geen Wedstrijd

Geen Wedstrijd

Akwasi, 2020, TNNA

Bizzey en Akwasi hebben de handen ineengeslagen voor Geen Wedstrijd. Bij de track, waarop de artiesten zich uitspreken tegen racisme, horen twee verschillende clips. In de ene clip worden Akwasi en Bizzey tegen de grond gehouden door de politie, bij de andere clip zijn de rollen omgedraaid.

Spotify Koop

Sankofa

Sankofa

Akwasi, 2020, Need Recordings

“Het klinkt allemaal fantastisch en ook behoorlijk authentiek. Dampende orgeltjes, spetterende blazers en fijn stuwende gitaren ondersteunen zijn bijna zonder uitzondering zeer positieve raps.

Het is een vrolijke, feestelijke boel op Sankofa dat iets betekent als ‘ga terug en haal het’.”

De Volkskrant

Spotify Koop

Na Wo Se Deng

Na Wo Se Deng

Akwasi, 2020, Need Recordings

“Het levendige ‘Na Wo Se Deng’ brengt in ieder geval al licht in onzekere tijden. Deze track gaf ons een voorproefje van zijn album, waar de positieve vibes vanaf spatten.”

  • FHM

Spotify Koop

Extase

Extase

Akwasi, 2020, Need Recordings

“Ik wil met dit nummer strijden voor iedereen die zich onderdrukt voelt en met deze clip wil ik een hart onder de riem steken van iedereen die zich aangesproken voelt,” zegt Akwasi. “Belangrijkste is dat je ten alle tijde jezelf moet kunnen zijn. Elke dag van het jaar.”

En wat bedoelt hij met ‘Dit is een nieuwe fase’? Akwasi: “De nieuwe fase staat voor meerdere dingen: voor het staat voor het feit dat ik ouder en sterker word, en dat we niet meer gehoord moeten willen worden, maar naar elkaar moeten gaan luisteren.”

Het Parool

Spotify Koop

Zoveel Dingen EP

Zoveel Dingen EP

Akwasi, 2019, Neerlands Dope

Op Zoveel dingen staan vijf heel ­verschillende nummers. Er is jazz, soul, hiphop, disco en zelfs techno te horen. Die techno-invloeden hoor je op het nummer Extase.

De titel Zoveel dingen is zeer toepasselijk als het om Akwasi zelf gaat. “Ik denk dat mensen mij van zo veel ­verschillende dingen kennen. Ik heb heel veel interesses en fascinaties.” De titel verwijst ook naar de boodschap die Akwasi wil overbrengen. ‘Sorry. Zoveel dingen. Te veel dingen. Aan mijn hoofd,’ zingt hij in het refrein.

Spotify Koop

Zoveel Dingen

Zoveel Dingen

Akwasi, 2019, Neerlands Dope

Onlangs bracht Akwasi het zijn nieuwe single ‘Zoveel Dingen’ uit. Een muzikale achtbaan met downtempo lo-fi hiphop die alsmaar opbouwt en eindigt in een wervelende drum & bass finale. Het nummer is bloedeerlijk, rauw en dient als tegengeluid in barre tijden van burn-outs, depressiviteit en mentale welzijn. “Het dient als oppepper voor als je het even niet meer trekt.” aldus Akwasi.

Spotify Koop

Laten we het er maar niet over hebben

Laten we het er maar niet over hebben

Akwasi, 2018, Ambo Anthos

Akwasi’s eerste boek ‘laten we het er maar niet over hebben’ gaat vooral over ongemak in communicatie. We spreken bijna nooit uit wat we werkelijk denken. We houden onze gedachten voor ons of geven een veilig antwoord en omzeilen het probleem.

Akwasi is een meester in het vertellen van verhalen. In zijn overweldigende debuut ‘Laten we het er maar niet over hebben’ komen al zijn talenten samen.

Koop

Bliksem

Bliksem

Zwart Licht , 2018, Neerlands Dope

“Het is tamelijk uniek dat het niveau van Bliksem zich kan meten met het beste van Zwart Licht Dat er op 22 februari een nieuw album verschijnt, genaamd Bliksem, Luister hier naar samples van het album. en dat dit werk zich kan meten met het beste van Zwart Licht”

De Correspondent.

Spotify Koop

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag

Zwart Licht, 2017, Neerlands Dope

De eerste single van het nieuwe Zwart Licht album ‘Bliksem’!

Spotify Koop

De Terugkeer

De Terugkeer

Zwart Licht, 2017, Neerlands Dope

Akwasi: Maar nogmaals: we moeten kijken wat we gaan uitbrengen en wanneer. Alles op zijn tijd. Het album is niet voor niets klaar wanneer het af is…

Leeroy: Wauw, dat is wel een Cruyff-uitspraak.

Akwasi: Nee, man. Gewoon Akwasi.”

– VICE

Spotify Koop

Alleen Maar Meer

Alleen Maar Meer

Akwasi, 2017, Neerlands Dope

Een momentopname, geproduceerd door Krankjoram.

Spotify Koop

Geen Manieren

Geen Manieren

Zwart Licht, 2016, TopNotch

“Ik heb geen manieren, ik heb geen manieren”.

Spotify Koop

NOVA

NOVA

Akwasi, 2016, Neerlands Dope

Speciaal voor de Europaspecial van DWDD schreef Akwasi twee nummers. Dit is Nova, opgevoerd samen met Nicole Bus. Geproduceerd door Hayzee.

Spotify Koop

Daar Ergens

Daar Ergens

Akwasi, 2014, Neerlands Dope

Akwasi’s debuutalbum bestaande uit bewerkingen uit het oeuvre van Bram Vermeulen.

“Een grootse prestatie van Akwasi en een prachtig eerbetoon aan Bram Vermeulen op een album dat een groot publiek verdient”.

— OOR

Spotify Koop

Leeroy Draait Door

Leeroy Draait Door

Zwart Licht, 2012, TopNotch

“Zeer ontspannen en toch krachtig weet rapper Leeroy, toch nog regelmatig bijgestaan door Akwasi, de beats van Hayzee te voorzien van mooie vocalen.”

— Hiphopleeft

Spotify Koop

No Juju

No Juju

Zwart Licht, 2010, TopNotch

Omdat wij iets anders wilden doen.

“Uiteindelijk is No Juju een hele dikke dubstep plaat geworden, in Nederland nog uniek, maar los van het genre gewoon een dijk van een plaat.”

— 3VOOR12

Spotify Koop

Bliksemschicht

Bliksemschicht

Zwart Licht, 2009, TopNotch

In den beginne.

“Uit het niets knalde Zwart Licht in 2009 de Nederlandse hiphopscene binnen met haar debuutalbum Bliksemschicht. De compromisloze raps van Akwasi, voortgestuwd door duistere en energieke beats van Hayzee en de klassieke raps van Leeroy, vielen bij een groot aantal (hiphop)liefhebbers in de smaak.”

— Festivalinfo

Spotify Koop

Toen...

Vanaf zijn twaalfde ontplooit Akwasi zich als schrijver. Eerst schrijft hij verhaaltjes en tekent hij strips, daarna schrijft hij ook lyrics. Akwasi de verhalenverteller wordt ontdekt als hij vijftien is, wanneer hij meedoet aan Kunstbende, een wedstrijd voor jong, creatief talent. Met Negerzoenen, Blanke vla en Jodenkoeken, een stuk tegen discriminatie, maakt hij indruk. Het blijkt de opmaat naar de theaterschool en later de Toneelacademie in Maastricht (2008-2012).

Vanaf zijn twaalfde ontplooit Akwasi zich als schrijver. Dat begint met schrijven van korte verhalen, het tekenen van strips en al gauw vloeien de eerste lyrics uit zijn pen. Akwasi de verhalenverteller wordt ontdekt als hij vijftien is, wanneer hij meedoet aan Kunstbende, een wedstrijd voor jong, creatief talent. Hij gooit hoge ogen met Negerzoenen, Blanke vla en Jodenkoeken, een voordracht over discriminatie. Het blijkt later de opmaat naar de theaterschool en later de Toneelacademie in Maastricht (2008-2012).

In diezelfde periode vormt hij met producer Hayzee en rapper Leeroy de succesvolle hiphopformatie Zwart Licht. Het gaat de mannen voor de wind en in 2008 tekenen ze bij de hofleverancier van de Nederlandse hiphop: Top Notch. Zwart Licht brengt de albums Bliksemschicht (2009), No Juju (2010) en Leeroy Draait Door (2012) uit. Later timmert Akwasi ook als soloartiest aan de weg en richt hij zijn eigen platenmaatschappij Neerlands Dope op. In 2014 verschijnt daarop zijn album Daar Ergens, geïnspireerd door het werk van wijlen zanger en cabaretier Bram Vermeulen.

Met Zwart Licht heeft Akwasi in het voorjaar van 2018 het vierde collectieve album Bliksem uitgebracht en eind dat jaar volgt zijn boekdebuut Laten we het er maar niet over hebben bij uitgeverij Ambo Anthos waarvan de 7e druk nadert. Gevoed door lyrische recensies werkt hij momenteel aan een vervolg op het gebied van zijn literaire oeuvre. Wat dat precies zal zijn, zal nog blijken.

Het feestelijke Sankofa, die de Ghanese zon binnenshuis toelaat in betere en mindere dagen. “Die zon moet toch op..” aldus een optimistische Akwasi.

Met Zwart Licht heeft Akwasi in het voorjaar van 2018 het vierde collectieve album Bliksem uitgebracht en in het najaar volgde zijn boekdebuut ‘Laten we het er maar niet over hebben’ bij Ambo Anthos. Met inmiddels een 7e boekdruk in het vizier, werkt hij momenteel aan een vervolg op het gebied van zijn literaire oeuvre, wat dat precies zal zijn, zal nog blijken.

Maar eerst het feestelijke Sankofa, die de Ghanese zon binnenshuis toelaat in betere en mindere dagen. “Die zon moet toch op..” aldus een optimistische Akwasi.

En nu...

2020 markeert een omslagpunt in de carrière van Akwasi. Zijn landelijk breed uitgemeten voordracht op de Dam vormt de aanleiding voor gesprekken over een diverser geluid. Een plek met ruimte voor mensen van iedere kleur, afkomst, religie, gender, seksuele voorkeur, levensovertuiging of handicap. Dat diverse geluid komt later dat jaar onder de noemer Omroep ZWART samen. Samen met Gianni Grot staat hij aan het roer van datgene wat de NPO en de Nederlandse samenleving op het gebied van beeldvorming een bredere visie moet geven.

Ondertussen blijft Akwasi ook als artiest en acteur aan de weg timmeren. Hij is in zijn werk altijd trouw gebleven aan zijn wortels. In 2020 wordt dat beloond door de Ghanese gemeenschap met de Lifetime Achievement Award uitgereikt door de Ghanese Ambassade in Nederland voor zijn werk en het vertegenwoordigen van een nieuwe generatie Ghanezen in Nederland.

©2024 Akwasi

Illustraties: 40rovers / Teksten: Stan Van Den Steenhoven / Foto's: Joel Frijhoff / Design & development: Dieter Peirs